24.11.2020 (Artikli värskendus: 23.11.2020)
Kuidas säilitada saaki talvel?
Kas õunu on hea segada pirnidega või mitte? Saak ise peab olema ladustamiseks korralikult ette valmistatud, nagu ka ruumid. saaki tuleb kaitsta putukate, näriliste ja hallituse eest.
Saagi ettevalmistamine enne ladustamist
-
saak ladustatakse pärast sorteerimist ja puhastamist. Isegi kui saaki ei ole koristatud kuiva ja vihmase ilmaga, peavad köögiviljad ja puuviljad kuivama - eelistatavalt osaliselt kaetud kohas (terrass, rõdu).
-
Laotage saak kastidesse ükshaaval - puhastage igast kastist lehed ja muld, juurviljade puhul lõigake ära mitte rohkem kui 2 cm üle kasvukoha.
-
Ärge ladustage kahjustatud, hallituse- või mädanikuplekkidega tükke - kaaluge nende seisukorrast sõltuvalt kodukompostimist. Köögiviljad ja puuviljad ei kuulu ühisesse prügikasti, aga ka varajased ja hilised sordid või küpsed ja ebaküpsed puuviljad.
brassika erihoidmine
Tähelepanu tuleks pöörata näiteks kapsasrohuspetsiifilisele ettevalmistamisele. Kapsapead lõigatakse koristuse ajal veidi üle mullapinna. Enne kapsa ladustamist kuivatage kapsas, laske tal kuivada ja tagage optimaalne ladustamistemperatuur umbes 0 °C. Kapsale jäetakse kolm mähislehte (kaitsefunktsioon). Mugulad istutatakse korrapäraselt ümber ja neid kontrollitakse kapsaste kõige levinumate kahjurite ja haiguste suhtes.
Pikaajalise värskuse tagamiseks sobivad alad
Pikaajaliseks säilitamiseks (kuni kevadeni) sobib maapinnast madalamal asuv väliskelder, kus temperatuur ei lange alla 0 °C. Ventilatsioon peaks olema tagatud saagikoristuse läheduses ja keldrit peaks olema võimalik jagada eraldi kambriteks. seepärast paigutatakse saak puidust riiulitele plastkastidesse, millel on liitekohad.
Kuidas säilitada köögivilju majas või korteris, kus ei ole keldrit?
Igal hooajal kerkib aga probleem, kuidas säilitada köögivilju majas/korteris ilma keldrita. Valmis keldrid ei sobi kuiva ja heleda keskkonna tõttu. Sibul ja küüslauk sobivad hästi kuivades ja pimedates ruumides. Nende värskust suurendab madalam temperatuur, mis võib aeg-ajalt tõusta veidi üle 0 °C.
Proovitud nõuanne kokkupandavate panipaikade puhul on kasutada kahekihilisi mahuteid, millel on liiva soojustus. Liiva kasutatakse erinevate juurviljade kaitsmiseks värskuse kadumise eest. Seepärast katame kastis selle vahetult allpool kasvupinnast õhukese niiske liivakihiga.
Iga talvehooaeg alustame keldrite puhastamisest ja desinfitseerimisest. Kasutame kustutatud lubja lahust. Keldrit tuleb tuulutada korstna kaudu, aga ka lühikese, puhangulise ventilatsiooniga akende kaudu.
Alternatiivsed ladustamisvõimalused ja nõuded
Näiteks porgandeid on võimalik pikalt säilitada purgis, soolaga külmutatult või õhukesteks pulkadeks lõigatult. Purgimeetodil kasutage hästi pestud, kuivatatud konservipudeleid. Jäta purgis olevate köögiviljade vahele veidi ruumi ja kasuta säilivusaja pikendamiseks mädarõika viilu. Ärge sulgege pudeleid.
Teine nipp on tükeldada puhtad ja kuivatatud porgandid jämedal riivil ja panna need purkidesse. Soolake köögiviljad. Porgandid võivad sel viisil külmkapis 4-6 kuud säilida. Paprika, tomatid, suvikõrvitsad ja salat soovitame lühiajaliseks säilitamiseks külmkapis. Hea mõte on külmutada tooreid juurvilju tikkudeks lõigatud kujul.
Miks mitte säilitada kartuleid ja õunu koos?
Ärge hoidke kartuleid ja õunu koos samas kastis või hästi ventileeritud keldris. Sõltuvalt õunasordist võivad mõnedõunad mädaneda ja kaotada oma värskuse kiiremini. Ka porgandid ei tohiks kartulite läheduses olla. Asetage kartulid suurematesse kuhjadesse või kõrgematesse kastidesse.
pirnide ja õunte eriline ladustamine
Puuviljad - pirnid ja õunad võivad olla koos, kuid ühekorruselistes kastides. Kontrollige kastides, et küüslauk ja sibulad ei kahjustaks oma tugeva aroomiga puuviljade maitset. Kõrvitsat on tavatingimustes raske pikalt ladustada. Ta vajab pimedaid ja soojemaid ruume, kus õhutemperatuur on umbes 10 °C.
Puu- ja köögiviljade pleegitamine
Hea viimane nipp on väikeste puuviljade, herneste, brokoli või kaunviljadeblanšeerimine ja külmutamine. Temperatuur ei tohi siiski langeda alla -18 °C ning köögiviljad ja puuviljad tuleb pärast keevas vees leotamist kohe maha jahutada. Säilitage neid väiksemate partiidena eraldi mahutites. Selle meetodi abil võib peaaegu 90 % A-, C- ja D-vitamiinidest säilida 6 kuud või kauem.

Taimede kuivatamine
Enamikku maitsetaimi saab pikaajaliselt säilitada ainult kuivatamise, mitte külmutamise teel. Haruldased maitsetaimed peavad sõrmede vahel roostetama, enne kui saate neid eraldama hakata (lehed ilma varrega, seemned
ilma väikeste taimeosadeta). Ärge purustage neid, hoidke neid hästi suletud purkides pimedas ja kuivas kohas. Ärge unustage sildistada nime ja säilitamiskuupäeva - vürtsid ja teetaimed ei säili kauem kui aasta. Pärast seda sobivad nad kompostiks või koduseks väetislahuseks .